De oorsprong van Lazy Susan

Waarom heten jullie Lazy Susan tuinmeubelen? Horen we vaak van onze klanten, en wat is een Lazy Susan eigenlijk?

Een Lazy Susan wordt gedefinieerd als volgt:

"Een draaibaar dienblad, meestal rond, dat op het bovenste midden van een tafel wordt geplaatst om te helpen bij het verplaatsen van voedsel naar alle tafelgenoten".

Algemeen bekend is dat de term 'Lazy Susan' voor het eerst schriftelijk verscheen in een Vanity Fair advertentie voor een vergelijkbare tafel in 1917, vervaardigd door een firma genaamd Ovington, kon je deze Lazy Susan voor $8.50 afhalen.

De advertentie zelf beschreef de Lazy Susan als een mahoniehouten model, 40 cm in diameter, welke ronddraaide op kogellagers. De Lazy Susan werd beschreven als:

"Ongekend handig voor serveersters en bedienden."

Tegenwoordig zijn veel mensen geneigd de Lazy Susan te beschouwen als een kitscherig overblijfsel uit de jaren 1950/60, maar zijn stamboom laat zien dat de Lazy Susan meer is dan dat. Historici hebben het concept teruggevoerd tot het 18de eeuwse Engeland, toen de Lazy Susan bekend stond als de ‘dumbwaiter’.

En paar jaar terug werd een mahoniehouten Lazy Susan (of dumbwaiter zoals hij in zijn tijd genoemd zou zijn) – 40 cm in diameter, daterend uit ca 1780 - bij het veilinghuis Christie's in Londen verkocht voor meer dan €4.000.

Een dumb-waiter is een tamelijk voor de hand liggende naam. Maar het ware mysterie zit in de nu populaire term, Lazy Susan. Het Lazy gedeelte ligt tamelijk voor de hand, net als ‘dumb’ in dumbwaiter. Maar we zijn bang dat er geen duidelijk bewijs is om de oorsprong van het Susan gedeelte definitief te bewijzen. Dus wie is deze Susan? En waarom was ze specifiek zo Lazy?

Er lijkt geen definitieve bron te zijn, in plaats daarvan is er een myriade van mythen en verslagen die vaak tegenstrijdig zijn. De Lazy Susan heeft zich in de huishouding door de eeuwen heen bewezen, maar ondanks zijn blijvende populariteit blijft definitieve documentatie over de oorsprong van het ontwerp merkwaardig onbekend.

De Jewish World Review meldde in 2002 dat:

"Het apparaat zelf dateert van vóór de naam 'Lazy Susan', zoals veel antiquairs je zullen vertellen. Deze draaibare dienbladen zijn er al sinds de 16e eeuw, waar ze ook vaak 'dumbwaiters' genoemd werden. Dumbwaiters werden zo genoemd omdat ze stilletjes (vandaar het 'dumb' gedeelte) de plaats innamen van obers."

Een andere bron schrijft zowel het apparaat als de naam ervan toe aan president Thomas Jefferson, terwijl een ander de uitvinder en wetenschapper Thomas Edison noemt.

Een team van onderzoekers van wiseGEEK.com schrijft het volgende:

"Thomas Jefferson vond de Lazy Susan uit in de 18e eeuw, hoewel ze in die tijd dumbwaiters werden genoemd. Men zegt dat Jefferson de Lazy Susan uitvond omdat zijn dochter klaagde dat ze altijd als laatste aan tafel bediend werd en, als gevolg daarvan, nooit vol zat als ze de tafel verliet. Anderen geloven dat Thomas Edison de uitvinder was, want hij zou de draaischijf voor zijn fonograaf uitgevonden hebben, die later evolueerde tot de Lazy Susan".

Het is ook de moeite waard op te merken dat Thomas Edison een dochter had die Susan heette. De ware geschiedenis van de naam Lazy Susan blijkt echter meer legende dan feit te zijn.

Evan Morris, schrijver van de krantencolumn The Word Detective, verklaarde in een artikel met de titel Whirling Domestics dat:

"Veel autoriteiten verhalen de theorie dat de 'Susan' gewoon een gewone dienstmeisjesnaam was, en dat de term 'Lazy Susan', toegepast op dit zelfbedienings-gadget, een sarcastische verwijzing was naar de vermeende luiheid van huishoudelijke bedienden".

En tenslotte geeft een andere Jewish World Review posting, naar onze mening, waarschijnlijk de meest realistische versie van de oorsprong van de naam:

"Het is meer dan waarschijnlijk dat 'Lazy Susan' gestileerd werd op eerdere combinaties in het Engels die 'Susan' gebruiken ('Black-eyed Susan' is de meest voorkomende). Er zijn veel van zulke woorden in het Engels die namen op zo'n algemene manier gebruiken - bijvoorbeeld 'Peeping Tom', 'Jim-Dandy' en 'Jolly Roger' zijn er maar een paar. Het is ook mogelijk dat de combinatie van de 'z' klank in 'lazy' en de initiële 's' klank van 'Susan' de fabrikant van de Lazy Susan aansprak, en in een briljante marketing zet werd de 'Lazy Susan' geboren".

Eén ding weten we wel zeker, en dat is dat het zowel eenvoudig van ontwerp is, als veel gebruikt wordt. En, zoals we bij Lazy Susan Tuinmeubelen kunnen getuigen, is de Lazy Susan populairder dan ooit.

Maar toch, hoe lang of hoe hard de Lazy Susan ook werkt, mensen merken deze ingenieuze kleine uitvinding zelden op... Ze zijn vaker geïnteresseerd in wat er op staat!

 

De geschiedenis van Lazy Susan tuinmeubelen

De geschiedenis van Lazy Susan Tuinmeubelen gaat misschien niet zo ver terug als die van de Lazy Susan zelf, maar, net als het voorwerp waaraan we onze naam ontlenen, zijn ook wij gegroeid uit een bescheiden begin.

Opgericht in 2007 door bedrijfseigenaar Michael Scott, letterlijk vanuit zijn tuinhuisje, werken we nu vanuit een opslagplaats van 18.000 vierkante meter.

We hebben ons assortiment verfijnd om een klassieke vormgeving te combineren met praktische materialen die passen bij ons klimaat en bij de manier waarop we onze buitenruimtes gebruiken.

Onze tuinmeubelen worden nu over de hele wereld verscheept, en hoewel we nog steeds een bescheiden familiebedrijf zijn, wordt Michael nu gesteund door een zeer gemotiveerd en toegewijd team.

 

Waarom een Lazy Susan kopen?

Eet je graag buiten, dan zijn onze Lazy Susans de perfecte aanvulling op de tuintafels, die je helpen eten, drinken en specerijen te delen met familie en vrienden.

Onze reeks Lazy Susan draaiplateaus zijn gemaakt voor de tuin. Ze zijn volledig weerbestendig, ze zijn namelijk bestand tegen alles wat moeder natuur probeert!

Deze ingenieuze serveerplateaus zijn zo gemaakt dat ze comfortabel op onze vierpersoons tafels en hoger passen, en je kunt kiezen uit antiek brons, wit of leisteen om ze te laten passen bij ons meubelaanbod.

Naast de praktische aspecten van het eenvoudig delen van eten, zien Lazy Susans er geweldig uit. In combinatie met onze parasols creëren ze de perfecte eetervaring buitenshuis.

Ze vormen ook een mooi middelpunt in het midden van een tafel. Veel klanten versieren ze met bloempotten, buitenkaarsen, enz. Bovendien hebben ze in het midden hetzelfde uitgesneden gat als onze tafels, dus geen problemen als je ze met een parasol wilt combineren.

Onze Lazy Susan draaiplateaus zijn gemaakt van stevig maar licht gegoten aluminium en hebben twee van onze kenmerkende ontwerpen (Lattice en Metro) om de Lazy Susan tuintafel van je keuze perfect te accentueren.

 

Onze Lazy Susan Collectie

 Niet meer over de tafel leunen, je kunt veilig eten en drinken ronddelen op je volgende gezellige bijeenkomst met onze Lazy Susan collectie.

60cm Metro Draaiplateau 

60cm Metro Lazy Susan in Antique Bronze
Metro 60cm in Antiek Brons 139.95€
60cm Metro Lazy Susan in Slate
Metro 60cm in Leigrijs £139.95€
60cm Metro Lazy Susan in White
Metro 60cm in Wit £139.95€

80cm Metro Draaiplateau

80cm Metro Lazy Susan in Antique Bronze
Metro 80cm in Antiek Brons  159.95€
80cm Metro Lazy Susan in Slate
Metro 80cm in Leigrijs 159.95€
80cm Metro Lazy Susan in White
Metro 80cm in Wit 159.95€

60cm Lattice Draaiplateau

60cm Lattice Lazy Susan in Antique Bronze
Lattice 60cm in Antiek Brons  139.95€
60cm Lattice Lazy Susan in Slate
Lattice 60cm in Leigrijs 139.95€
60cm Lattice Lazy Susan in White
Lattice 60cm in Wit 139.95€

90cm Lattice Draaiplateau

90cm Lattice Lazy Susan in Antique Bronze
Lattice 90cm in Antiek Brons  169.95€
90cm Lattice Lazy Susan in Slate
Lattice 90cm in Leigrijs 169.95€
90cm Lattice Lazy Susan in White
Lattice 90cm in Wit 169.95€

 

Als je vragen hebt over onze reeks Lazy Susans, of over een van onze andere producten, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons verkoopteam. Je kunt ons mailen op [email protected] of bellen op 085 0644 060.

Deel dit artikel
Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.