Hoe maak je je tuinparasol schoon?

Je tuinparasol kan ook vlekken krijgen van schimmel of meeldauw en het schoonmaken daarvan kan een lastig zijn. Maar geen nood, hulp is nabij, met onze aanwijzingen om je parasol zomerklaar te maken...

Het klinkt als een heel eenvoudige handeling, maar bij Lazy Susan worden we regelmatig gevraagd naar de beste manier om een tuinparasol schoon te maken.

Je tuinparasol kan ook vlekken krijgen van schimmel of meeldauw en het schoonmaken daarvan kan een lastig zijn. Maar geen nood, hulp is nabij, met onze aanwijzingen om je parasol zomerklaar te maken...

Garden Parasol

Tuinparasol

Onze raad zou zijn om je parasol altijd jaarlijks schoon te maken voor je hem opbergt voor de winter. Geef de parasol een flinke wasbeurt met wat afwasmiddel en warm water, en spoel hem dan af.

Doe dit ook niet op de dag dat je hem wegzet, laat de parasol in de zon staan, zodat deze volledig kan drogen. En berg hem pas op als hij helemaal gedroogd is, want dan ontstaat er schimmel.

Als je tuinparasol van vinyl gemaakt is, en hij wordt niet schoon met een mild afwasmiddel, probeer dan een cabriolet autodakreiniger zoals RaggTopp Fabric Vinyl Cleaner of Renovo Vinyl Soft Top Cleaner.

Parasolluifels moeten altijd op het frame schoongemaakt worden en nooit verwijderd worden om in een wasmachine gewassen te worden.

Om je parasol een goede pré winter schoonmaakbeurt te geven, begin je met het wegborstelen van los vuil of bladeren, en spoel je hem daarna af met koud water. Schrob het dan met een spons of een borstel met zachte haren goed af met warm water en een beetje afwasmiddel. Laat het een paar minuten intrekken en spoel het dan grondig af met koud water. Laat het in de zon drogen.

Parasols en buitenstoelkussens zijn niet immuun voor schimmel zeker niet als ze aan de elementen blootgesteld zijn geweest. Je kunt schimmel en meeldauw van parasols en kussens verwijderen, maar wees voorzichtig met wat je gebruikt. Je wilt de stof niet beschadigen.

De beste manier die ik gevonden heb om schimmel en meeldauw van parasols enz. te verwijderen is met de volgende niet-bleekmiddel methode.

Begin met het doek een flinke schrobbeurt te geven met een zachte borstel om los vuil van het materiaal te verwijderen. Veeg het doek dan af met een vochtige zachte doek om achtergebleven stof en vuil te verwijderen.

Meng dan, met rubber handschoenen aan, 2 liter koud water en 2 liter isopropyl-wrijfalcohol in een emmer. Dompel een zachte doek in de alcoholoplossing, knijp het overtollige eruit en geef de stof een flinke schrobbeurt.

Dit zal de schimmel- en meeldauwvlekken afbreken en verwijderen, blijf schrobben tot alles weg is. Vul dan een emmer met koud water en spons de oplossing van de stof. Misschien moet je dit een paar keer doen en het water vervangen, maar op deze manier verwijder je de oplossing zonder die op je tuin of patio uit te spoelen.

 

Als je het eraf gesponsd hebt, spoel je het daarna goed af met een tuinslang en koud water. Laat de parasol buiten of in de zon aan de lucht drogen en hij zou er weer zo goed als nieuw uit moeten zien.

Denk er alleen aan dat je parasol tijdens de koudere/vochtige maanden van het jaar altijd op een droge plaats met veel lucht eromheen moet worden opgeborgen en dit zal helpen voorkomen dat er later schimmel en meeldauw ontstaat.

Deel dit artikel
Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.