Moet ik houten tuinmeubelen afdekken?

Ontdek samen met tuinmeubelspecialist Lazy Susan wanneer je je houten eetset moet bekleden.

Als u een houten tuinset bezit, is het waarschijnlijk iets dat u hebt gekocht met de bedoeling dat het goed blijft. Maar door blootstelling aan het weer en de zon zult u merken dat ze na verloop van tijd verouderen en beschadigd raken. 

Wat is de beste manier om dit te voorkomen? Is het afdekken van uw tuinmeubelen wanneer ze niet worden gebruikt de beste optie? Is het de tijd en moeite waard?

Laten we het uitzoeken. 

Check de gebruikte houtsoort

Check The Type Of Wood Used

Ten eerste moet u nagaan van welk hout uw tuinmeubelen zijn gemaakt. Er zijn veel verschillende houtsoorten op de markt en ze reageren allemaal anders op het weer.

Heeft u bijvoorbeeld tuinmeubelen heeft van zacht hout, zoals grenenhout, dan zullen deze na verloop van tijd schade oplopen. Als de tuinset niet goed wordt onderhouden, kan het gaan verkleuren, kunnen er schimmels en mos op groeien of zelfs gaan rotten doordat er vocht in het hout binnendringt. Deze houtsoort heeft in het algemeen meer zorg nodig.

Dan zijn er ook hardhouten tuinmeubelen. Dit zijn sets van jatoba (courbaril), teak, eiken, etc. Deze zijn veel harder, maar zullen uiteindelijk verweren tot een zilvergrijze kleur.

Wanneer moet u uw houten tuinmeubelen afdekken?

When Should You Cover Your Wooden Garden Furniture?

Het weer kan onvoorspelbaar zijn - daarom is het belangrijk om te weten wanneer u uw houten tuinmeubilair wel en niet moet afdekken. Dat hangt af van hoe slecht het weer is, en over het algemeen is het raadzaam om ze bij extreem weer bedekt te houden - vooral als er sneeuw en hagel wordt verwacht. 

Indien mogelijk is het ook raadzaam de meubelen tijdens de strenge wintermaanden in een overdekte ruimte op te slaan, omdat dit de levensduur en de oorspronkelijke staat ervan ten goede komt.

Als het meubilair onbedekt wordt achtergelaten tijdens perioden van lichte regen of tijdens de zomermaanden, kan het UV-schade oplopen. Daarom kan het nuttig zijn met een product met UV-filters te werken.

Hoe kiest u het juiste materiaal om uw meubels mee te bedekken? 

Als u besluit om uw houten tuinmeubilair te bedekken, hebt u vele opties om uit te kiezen. Laten we er een paar bekijken:

 1. Waterdicht:
  Zoek naar waterdicht materiaal dat bestand is tegen het weer.
 2. Maat:
  Zorg ervoor dat u de perfecte pasvorm voor uw meubels vindt, zodat de wind ze niet wegblaast of de vorm ervan beschadigt.
 3. Kleur:
  Denk na over de kleur van de bedekking- hoewel wit minder snel vuil toont dan donkere kleuren, kan het ook geel of bruin worden in de zon
 4. Kwaliteit:
  Koop hoogwaardige hoezen met garantie en een kwaliteitskeurmerk.

Na enig onderzoek kunt u ongetwijfeld de beste hoes voor uw meubels kiezen die de tand des tijds zal doorstaan.

Hoe kunt u uw houten tuinmeubelen onderhouden zonder een hoes te gebruiken

How to Maintain Your Wooden Garden Furniture Without Using a Cover

Om ervoor te zorgen dat onze houten tuinmeubelen jarenlang in de beste staat blijven, moet u ze regelmatig onderhouden.

De belangrijkste factor is het schoonhouden - regelmatig afborstelen helpt bij het verwijderen van vuil en schimmel. Ook moet het hout om de paar maanden worden beschermd met teakolie of houtverduurzamingsmiddel.

Andere tuinmeubelopties

Als u nog geen besluit hebt genomen over een tuinmeubelset, wilt u misschien ook kijken naar niet-houten opties. Dit is vooral belangrijk als u meubels wilt die weinig onderhoud vergen en bestand zijn tegen goed en slecht weer. Meubelen van gietaluminium bijvoorbeeld kunnen het hele jaar door buiten blijven staan, hoeven niet te worden afgedekt en zijn vrijwel onderhoudsvrij.

Deel dit artikel
Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.