Kun je een tafelkleed voor een tuintafel maken zonder naaimachine?

Kun je een tafelkleed voor een tuintafel maken zonder dat er een naaimachine aan te pas komt? Het Lazy Susan team weet dat het kan en we delen enkele van de beste manieren om de stof te knippen en af te werken zonder een naaimachine aan te raken…

We hebben ons hoe maak ik een tafelkleed voor een tuintafel artikel gepubliceerd. Daarin gingen we in detail in op het meten en knippen van de stof, het spelden van de zoom en het afwerken met de naaimachine. Dat artikel blijkt erg populair te zijn, maar het riep wel een terechte vraag op hier op het Lazy Susan hoofdkantoor; "wat als je niet kunt naaien?".

Goed punt. Het bedienen van een naaimachine is lastig om onder de knie te krijgen. Ik had het geluk dat ik les kreeg op school, en in mijn vrije tijd maak ik graag mijn eigen kleren. Maar als je niet kunt naaien, is er dan een alternatieve doe-het-zelf optie?

How to make a garden tablecloth without sewing

Natuurlijk kun je tafelkleden op maat bestellen en ze perfect laten maken en ook is het mogelijk om een rechthoekig tafelkleed op bijvoorbeeld een ovale tafel te bevestigen. Maar kun je zelf een tafelkleed voor een tuintafel maken zonder een naaimachine te gebruiken?

Nou, dat is iets wat we in dit artikel willen delen, dus lees vooral verder, want we hebben een paar heel goede oplossingen die kostenefficiënt, stijlvol en super eenvoudig zijn.

Hoe maak je een tuintafelkleed zonder naaimachine?

Wij zijn in de loop der jaren een aantal manieren tegengekomen, die in wezen allemaal bedoeld zijn om te voorkomen dat de stof gaat rafelen zodra deze op maat en in vorm is geknipt.

We hebben ons in dit artikel geconcentreerd op de methoden die gemakkelijk toe te passen zijn, een nette afwerking/rand opleveren en veilig thuis uit te voeren zijn. Manieren als afwerken met nagellak of het branden van de rand van synthetische stoffen zullen we niet meenemen, omdat die niet aan deze criteria voldoen.

Dus in willekeurige volgorde, dit zijn Lazy Susan's beste manieren om een tafelkleed te maken voor onze metalen tuintafels zonder een rechte, kruis-, zigzag-, schuine of drievoudig rekbare steek nodig te hebben:

1. Knipvriendelijke stof voor een tuintafelkleed

Cut only garden tablecloth

Een van de eenvoudigste manieren om een tafelkleed voor een tuintafel te maken zonder naaimachine is door een niet-geweven stof te kopen die niet rafelt bij het knippen.

Als het gaat om niet-geweven stoffen voor buitengebruik, hebt u een paar opties waar in kan worden geknipt zonder dat er een randnaad moet worden toegevoegd.

Een van de beste stoffen voor doe-het-zelf-tuintafelkleden is waarschijnlijk lichtgewicht oliedoek, omdat het gemakkelijk te bewerken en in te knippen is en verkrijgbaar is in een groot aantal tuinvriendelijke prints en kleuren.

Het eindresultaat is een stof die zacht en tafelvriendelijk aanvoelt, waterdicht en afwasbaar is, en de katoenen draden zijn gefixeerd zodat ze niet uitrafelen.

Reno Multi-Matt Oilcloth Tablecloth from Only Oilcloths

Only Oilcloths have a great range, such as the

2. Tuintafelkleed met instrijkbare zoomband

Iron-on hem tape garden tablecloth

Ouders weten wat de redder in nood is als het einde van het schooljaar in zicht komt.

U wilt wachten met nieuwe kleding kopen tot de zomer, maar de stiksels op rokken en broekzomen is altijd het eerste dat het begeeft; zoomband, textielplakband of insta-bond tape is de oplossing!

Het is echter ook een handige manier om een zoom aan een geweven stof toe te voegen, om een snel en eenvoudig tafelkleed te maken en om te voorkomen dat deze gaat rafelen.

Ook geeft het een mooie, scherpe rand met minimale plooiing, dus het werkt uitstekend op lichtgewicht linnen en katoen.

Hemline's Insta-Bond Tape

In principe strijkt u de gewenste zoom in met een vochtige theedoek en een op middelhoge temperatuur ingesteld strijkijzer. Leg de zoom op de naad, druk de zoom aan met de theedoek en het strijkijzer er bovenop en laat het vervolgens afkoelen.

3. Tafelkleed met gerafelde rand

Frayed edge garden tablecloth

Een andere goede optie is om de strijd met een rafelende rand niet aan te gaan. Omarm het en maak er een functie van.

De onderstaande video van Sewway laat zien hoe u stofranden uitrafelt:

Ook de video van “Just Get it Done Quilts” geeft 10 geweldige tips om het rafelen gelijkmatig en onder controle te houden:

Als u een gedetailleerde stap-voor-stap gebruiksaanwijzing wilt, raden we Alyssa & Carla's DIY No Sew Tablecloth DIY No Sew Tablecloth -methode aan. Zij gebruiken een prachtige flanellen stof en hoewel het voor binnengebruik was, zou het er buiten op de terrastafel ook prima uitzien.

4. Tuintafelkleed met textiellijm

Fabric glue garden tablecloth

Net als bij webbing kunt u ook een textiel- of stoflijm gebruiken om een zoom te maken die eruitziet als een genaaide zoom.

Spelden of een naaimachine gebruiken is niet nodig, ze zijn perfect om een zoom op zijn plaats te houden op een tuintafelkleed en het is snel en gemakkelijk aan te brengen.

Er zijn verschillende van dit soort producten op de markt en de meeste grote merken verkopen textiellijm.

Sew No More Fabric Glue from Coopers of Stortford

Textiellijm is eenvoudig aan te brengen, je hebt ongeveer een minuut voordat het kleverig wordt, en zodra het dat doet, zal het de zoom stevig op zijn plaats houden en opdrogen totdat het een heldere afwerking heeft.

Ons advies is om een zoom van 3 à 4 cm vast te strijken met een strijkijzer en een vochtige theedoek, en wanneer die droog is, een dun streepje lijm aan te brengen aan beide kanten van de zoom.

Laat de lijm wat plakkerig worden en vouw de stof dan op een groot, plat oppervlak samen en druk deze met een strijkijzer en een droge theedoek samen. Voordat u aan dit project begint, heeft Sewing Parts deze verduidelijkende instructievideo:

5. Strijkbaar vinyl tuintafelkleed

Iron-on vinyl garden tablecloth

Als u een geweven stof hebt die u wilt gebruiken of een oud tafelkleed dat u weerbestendig wilt maken, dan is dit het knutselproject voor u.

Lamifix iron-on vinyl

Je kunt één van bovenstaande stoffen nemen en je eigen oliedoek maken door er een warmteoverdrachts-vinyl op te strijken, zoals Lamifix.

Het kan lastig zijn aan te brengen op een groot tafelkleed, maar het eindresultaat is het waard.

U legt het Lamifix-vel (dat verkrijgbaar is in een aantal afwerkingen zoals glanzend en mat) op uw stof, legt er een theedoek tussen en strijkt er lichtjes op een middelhoge temperatuur overheen.

Wij vonden het het beste werken om in het midden te beginnen en naar buiten toe te strijken, zodat eventuele luchtbellen naar de rand gaan en verdwijnen. Blijf de theedoek optillen om te controleren of er nog luchtbellen onder zitten.

In de onderstaande video laat Andrea Marie Chapman zien hoe je stoffen kunt lamineren met Lamifix' clear vinyl.

6. Tuintafelkleed met kartelschaar

Mundial Industrial’s from MacCulloch & Wallis

Een kartelschaar is een andere uitstekende manier om een nette, rafelvrije rand op stof te krijgen.

Een zigzagrand op uw tafelkleed knippen met een kartelschaar is een snelle oplossing als u eenmalig een tafelkleed nodig hebt voor een themafeest.

De magie zit in de v-vormige snit met kortere draden aan het uiteinde en langere naarmate u verder in de stof komt, en het is deze combinatie die de stof op haar plaats houdt en rafelen tot een minimum beperkt.

Nou ja, de stof houdt zich goed, maar de meeste stoffen beginnen na een paar wasbeurten te rafelen.

De kartelrandmethode is ook een geweldige manier om niet-geweven stoffen zoals oliedoeken af te werken, omdat het een gemakkelijke manier is om een mooie stijlvolle rand te knippen.

Als u foto's heeft van onze Tuinmeubelen met daarop uw DIY tafelkleed, dan ontvangen we graag een paar foto’s voor onze Iets Goeds Doen liefdadigheidsactie. U kunt ons taggen @LazySusanFurniture op Instagram of Facebook of mail ze naar ons op [email protected].

Deel dit artikel
Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.