Gaan rotanmeubelen lang mee?

Het Lazy Susan-team legt uit hoe u uw rotanmeubelen bestendiger kunt maken en wat u moet doen om ze in topconditie te houden...

Bij Lazy Susan krijgen we veel vragen over verschillende soorten tuinmeubilair.

Rotan meubelen zijn een van de populairste tuinmeubelen onder andere in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk en de grote vraag is: Gaan rotan meubelen lang mee?

Rotan meubelen kunnen meer dan tien jaar meegaan. Maar om zo lang mee te gaan (en het geld waard te zijn) moet u er goed voor zorgen en het juiste materiaal kopen.

Laten we eens nader bekijken hoe u uw rotanmeubelen bestendiger kunt maken en wat de levensduur ervan zou kunnen belemmeren.

Wat is het verschil tussen synthetisch en natuurlijk rotan?

Er zijn twee soorten rotanmeubelen:

  1. Synthetisch
  2. Natuurlijk

Zoals u zou verwachten, is synthetisch meestal betaalbaarder, omdat het kan worden gemaakt van vrij goedkope materialen, zoals PVC.

De prijs die u betaalt voor synthetisch rotan is echter dat het minder bestendig is dan natuurlijk rotan (gemaakt van een plant die voorkomt in warme tropische gebieden) en daarom minder lang meegaat.

Hoewel natuurlijk rotan sterk is, kan het niet in alle weersomstandigheden buiten blijven staan.

Er zijn echter manieren waarop u beide soorten rotan meubels lang mee kunt laten gaan. Laten we eens bekijken hoe.

Hoe gaan uw rotanmeubelen langer mee?

How to make your rattan furniture last

We hebben gezien dat natuurlijke en synthetische rotanmeubelen wel degelijk lang meegaan. Maar hoe lang en in welke staat hangt af van tal van factoren.

Het begint allemaal met...

De kwaliteit van het weefsel

Voordat u van uw kunststof of natuurlijke rotan tuinmeubelen gaat genieten, is het belangrijk dat u de kwaliteit van het vlechtwerk controleert.

Als u bijvoorbeeld duidelijk kunt zien dat het weefsel slecht geweven is, zal het na verloop van tijd loskomen. Dit vermindert niet alleen de algemene esthetiek in uw tuin, maar ook de levensduur.

Koop een meubelhoes

We weten allemaal hoe onvoorspelbaar het weer bij ons is en hoe onbetrouwbaar onze zomers zijn. Daarom is het een slim idee om een beschermhoes voor uw rotanmeubelen te kopen, zodat u ze kunt afdekken als u ze niet gebruikt.

Regen is bijzonder schadelijk voor rotanmeubelen omdat een opeenhoping van water, vocht en rotting veroorzaakt.

Toch kan een beschermhoes zijn eigen problemen veroorzaken als u er geen koopt van ademend materiaal. Zonder ademende stof wordt vocht vastgehouden en ontstaat er schimmel.

Indien mogelijk moet een extra inspanning worden geleverd om de natuurlijke rotanmeubelen naar binnen te halen als ze niet worden gebruikt, want een hoes kan onvoldoende zijn om ze tegen de weersomstandigheden te beschermen.

Uw rotanmeubelen schoonmaken

Hoewel natuurlijke en kunststof rotanmeubelen misschien niet zo veel zorg nodig hebben als sommige andere soorten tuinmeubelen, hebben ze toch een zekere mate van onderhoud nodig om hun levensduur te verlengen.

De eenvoudigste manier om uw meubels schoon te maken is met wat zeepsop. Vervolgens hoeft u alleen maar met een doek uw tafels en stoelen voorzichtig te schrobben. U hoeft dit niet elke week te doen, maar als u uw meubels om de paar maanden schoonmaakt, voorkomt u dat er zich vuil ophoopt.

Een ander goed idee is om uw stofzuiger met meubelborstel mee naar buiten te nemen en uw rotan set een goede schoonmaakbeurt te geven. Dit is een uiterst eenvoudige manier om vuil dat zich heeft gevormd te verwijderen.

Ik raad u ook aan uw rotanmeubelen te controleren wanneer u buiten hebt gegeten. Als u eventuele vlekken van eten en drinken zo snel mogelijk kunt verwijderen, verlengt u de levensduur.

Vergeet de zon niet!

We krijgen misschien niet zoveel zon als we zouden willen, maar een van de dingen waar veel huiseigenaren niet bij stilstaan is dat natuurlijke rotanmeubelen - in tegenstelling tot de aluminium meubelen die bij Lazy Susan worden verkocht - niet UV-bestendig zijn.

Met andere woorden, de zonnestralen zijn zeer schadelijk en kunnen uw tafels en stoelen op lange termijn beschadigen.

De eenvoudigste manier om de blootstelling te minimaliseren is uw meubilair een tijdje in de schaduw te zetten, binnen te zetten wanneer ze niet worden gebruikt of af te dekken met een beschermend laken (zie hierboven) wanneer ze niet worden gebruikt.

Synthetische rotanmeubelen daarentegen zijn UV-bestendig en kunnen langere tijd onbeschermd buiten blijven staan.

Final Thoughts
Conclusie...

Rotanmeubelen kunnen lang meegaan als u vanaf het begin investeert in hoogwaardig materiaal en de tijd neemt om ze te onderhouden. Dit betekent dat u ze binnen zet wanneer u ze niet gebruikt, ze regelmatig schoonmaakt en ze bij slecht weer beschermt met een hoes.

Als u het belangrijk vindt dat meubilair lang meegaat, zijn er nog vele andere opties, waaronder aluminium tuinmeubelen van Lazy Susan.

Aluminium meubelen zijn slijtvast en roestbestendig en vergen nauwelijks onderhoud. Het is ook licht genoeg om eenvoudig te verplaatsen, maar sterk genoeg om windvlagen te weerstaan.

Deel dit artikel
Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.