Tijd voor een BBQ Lenteschoonmaak

Dit zijn de beste manieren om een BBQ schoon te maken: wat tips en adviezen van het Lazy Susan team bij elkaar.

Het weer is de laatste tijd erg wisselend. De dagen in mei zijn echter de warmste dagen gebleken 1978. En een paar weken daarvoor zelfs een mini-hittegolf. Dat alles gezegd hebbende, zou het ons niet verbazen als we volgende week weer op 5 graden en regen uitkomen.

Hoewel, we mogen niet te veel klagen over de regen. Mijn gazon ziet er fantastisch uit. En we zouden geen Nederlanders zijn als we niet een beetje klaagden over het weer neem ik aan.

Ik zelf slaagde erin mijn gazon net voor Pasen de eerste maaibeurt van het jaar te geven, veel voer neer te gooien, de vlekken waar de hond heeft gelopen en gegraven te repareren, en ik moet zeggen: die mix van regen en zonneschijn heeft echt geholpen!

Het ziet er prachtig uit. Let wel dat het nog een keer gemaaid moet worden terwijl ik hier zit te typen. Hopelijk hebben we nog vele weekenden als deze in het verschiet.

Met dat in gedachten ben ik van plan mijn gas BBQ uit de garage te halen. De weersvoorspellingen zien er volgend weekend goed uit en het is de perfecte tijd om een BBQ voorjaarsschoonmaak te houden.

Idealiter had ik dit gedaan voor ik hem opborg, maar er was genoeg aan de hand. We verhuisden naar een nieuwe buurt, nieuwe school voor de kinderen enz. Het was dus een snelle veegbeurt en de barbecue belandde weer in de garage.

Ik ben geen expert, dus voor ik het aanpakte, heb ik kort onderzoek gedaan en dit artikel op basis daarvan geschreven. Dit zijn de beste manieren om een BBQ schoon te maken: wat tips en adviezen van het Lazy Susan team bij elkaar.

We hebben allemaal onze eigen manier om onze BBQ's schoon te maken, onze favoriete schoonmaakmiddelen, in dit artikel delen we onze gezamenlijke ervaring.

BBQ Lenteschoonmaak

Oven Pride

Ik gebruik Oven Pride al zo'n 7 jaar. Zowel op mijn BBQ als op mijn oven in de keuken. Als je net als ik de neiging hebt het schoonmaken uit te stellen tot je BBQ er echt aan toe is, dan is dit het product dat je nodig hebt.

Blijf je bij het schoonmaken, dan is dit product wel extreem. Het werkt echter wel uitstekend om zelfs het meest aangebakken vuil en vet van de metalen grillroosters te verwijderen.

Oven Pride is eigenlijk een eenmalig te gebruiken alles-in-één diepreinigingssysteem, dus ideaal voor een grondige BBQ voorjaarsschoonmaak.

Het transformeert rekken en grills en ook de binnenkant van je BBQ, en maakt hem weer blinkend schoon met vrijwel geen inspanning. Je hoeft dus niet te schrobben.

Het nadeel is dat dit spul sterk is. Je moet de bijgeleverde rubber handschoenen dragen, en uiterst voorzichtig zijn bij het gebruik.

 

Weber Grillreinigers

 

 

Het Weber grillreinigingsassortiment doet precies wat het belooft.

Het assortiment bevat alles wat je nodig hebt voor een BBQ Lenteschoonmaak. Van Grill Spray Cleaner en Stainless Steel Polish, tot een Grill Scraper, Stain Remover, en Grill Scrubbing Pads.

Als je je BBQ er als nieuw uit wilt laten zien en functioneren dan is daar onderhoud voor nodig.

Zolang je echter niet bent zoals ik, zou het maar een kleine inspanning moeten kosten om je barbecue in een perfecte staat te houden. Zolang je hem maar na elk gebruik schoonmaakt.

Met Weber's flexibele borstel en cookbox schraper maak je een goed begin. Daarmee maak je de binnenkant van je BBQ schoon, en raak je al het aangebakken voedsel en vet kwijt.

Het gebruik van hun 2-in-1 roosterreiniger zal het werk veel gemakkelijker maken, terwijl hun Stainless Steel Cleaner gegarandeerd de uitwendige roestvrijstalen delen van je BBQ beschermt en schoonmaakt.

 

Goo Gone Grill & Grate Cleaner

 

 

Dit is er niet een die ik persoonlijk gebruikt heb, maar het wordt sterk aanbevolen door een van mijn collega's.

Het moeilijkste deel van het schoonmaken van een BBQ na gebruik is altijd het schoonmaken van het rooster. Ze zweert erbij dat dit haar BBQ Lenteschoonmaak tot een peulenschil maakt.

De krachtige reinigingsgel ontdoet je barbecue snel van aangekoekt voedsel, koolstof, vet en aangebakken aanslag die de kwaliteit en smaak van BBQ's kan verpesten.

Je spuit het gewoonweg op je grill en roosters en de gel hecht zich aan de oppervlakken om vet en vuil op te lossen.

Bovendien maakt het niet alleen schoon... Het is biologisch afbreekbaar, vermindert rook/vlammen, voorkomt corrosie en is veilig voor oppervlakken waar voedsel op bereid wordt.

Het is er zeker een die ik van plan ben deze zomer te proberen!

 

HG Oven, Grill & BBQ Reiniger

En als laatste is er HG's Oven, Grill & BBQ Cleaner. Wacht tot de barbecue afgekoeld is, geef het dan een goede schoonmaakbeurt met deze multifunctionele reiniger. Het maakt de roosters en de BBQ perfect schoon.

Voor het beste resultaat met HG, vind ik het het beste om schoon te maken als de oppervlakken nog warm zijn, maar niet zo heet dat je ze niet kunt aanraken.

Spray het gewoon over je hele BBQ, laat het 3 tot 5 minuten staan zodat het product zijn werk kan doen. Veeg dan met een warme vochtige spons over de BBQ.

Het is snel en gemakkelijk in gebruik, en hoewel het niet zo sterk is als bijvoorbeeld Oven Pride, zal het toch het meeste opgedroogde en aangebakken vet van je BBQ verwijderen. Zolang je het maar niet te lang hebt laten liggen of over verschillende BBQ's hebt laten ophopen.

Dat zijn dus de producten. Maar hoe maak je de barbecue daadwerkelijk schoon?

Eerst de kookroosters schoonmaken

Dit is het moeilijkste deel. Het is gemakkelijk om een paar producten op te noemen en te zeggen hoe geweldig ze zijn.

Maar tot je werkelijk een grote BBQ hebt gehad, en je dan de handen uit de mouwen steekt om het rooster een schoonmaakbeurt te geven, weet je nooit hoe moeilijk het zal zijn.

Het hangt af van wat je gekookt hebt, hoeveel, hoe lang je het rooster vóór en na het koken hebt laten staan enz. Achtergebleven BBQ marinades bijvoorbeeld kunnen een nachtmerrie zijn.

Je BBQ roosters schoonmaken

 

Zoals ik hierboven al zei, kun je het rooster het beste zo snel mogelijk na gebruik schoonmaken. Ik begrijp dat dit niet altijd mogelijk is, vooral niet als je vrienden ontvangt, of als je 's avonds laat gekookt hebt, enz.

 

Maar als je kunt, laat je BBQ dan een uur afkoelen. Op deze manier is hij nog warm, maar koel genoeg om aan te raken, en je zult je er zeker niet aan branden.

 

Je wilt de BBQ warm houden, want eventueel vet enz. is dan veel gemakkelijker te verwijderen. Als dit geen optie is, en je hebt de BBQ een tijdje laten staan, zet hem dan even aan. Warm hem voldoende op om het vet en aangebrand voedsel enz. zacht te maken.

 

Begin met eerst de grillroosters aan te pakken, dit is altijd het lastigste werk. Haal ze van de BBQ, want het is veel gemakkelijker om beide kanten schoon te maken. Plus, je kunt ze een flinke schraap- en schrobbeurt geven als dat nodig is, zonder de BBQ zelf te beschadigen.

 

Gebruik een van de hierboven genoemde spray BBQ roosterreinigers of afwasmiddel en warm water. Laat de spray inwerken gedurende de aangegeven tijd of laat ze weken in het warme zeepsop om aangebrand voedsel te ontvetten en zacht te maken.

 

Eenmaal doorweekt, verwijder je met een BBQ borstel alle overgebleven hardnekkige stukjes voedsel die nog aan het rooster vastzitten. Borstel tot het helemaal schoon is. Nu hoef je ze alleen nog maar in de zon te laten drogen.

 

Dit is waar Oven Pride het werk een beetje gemakkelijker maakt. Je hoeft er niet meer mee te schrobben. Je doet de roosters gewoon in een grote emmer met het schoonmaakmiddel en laat ze een paar uur staan.

 

De roosters komen er weer als nieuw uit. Het is echter een sterk bijtende stof, dus niet een die sommige mensen graag gebruiken.

Een gas BBQ schoonmaken

 

Als je de roosters van je BBQ schoongemaakt hebt, is het tijd om over te gaan tot de reiniging van de BBQ zelf.

 

De barbecue, of het nu gas, houtskool of een andere is, is een persoonlijke keuze. Smaak versus gemak denk ik. Maar de gas BBQ is beslist de gemakkelijker schoon te maken. Om te beginnen blijft er geen as of roet achter.

 

Begin door de BBQ uit te zetten en de gasfles veilig los te koppelen. Spuit er dan een reiniger op zoals HG's BBQ Cleaner of Weber's Stainless Steel Cleaner. Veeg af met een zachte spons en warm water, en droog dan met een zachte handdoek.

 

Zorg er ook altijd voor dat er niets vastzit in je gasbranders. Dit kan verhinderen dat je BBQ de volgende keer dat je hem gebruikt gelijkmatige warmte geeft.

 

Voorjaarsschoonmaak voor een houtskool BBQ

 

Als je klaar bent met je BBQ moet je, anders dan bij een gas BBQ, iets langer wachten tot de kolen afgekoeld zijn. Een nacht is het beste.

 

Laat je niet verleiden om ook water op de kolen te gieten. Dit zal as overal heen sturen en je nog meer troep geven om op te ruimen.

 

Maak de roosters schoon als ze nog warm zijn, maar laat het hoofdgedeelte van je BBQ staan tot de kolen volledig afgekoeld zijn.

 

Als de houtskool verwijderd is, leeg je alle overgebleven as en stof in een vuilniszak. Een schone verfkwast is het perfecte gereedschap om dit uit te borstelen.

 

Gebruik weer een mengsel van warm water en afwasmiddel of een van onze aanbevolen BBQ schoonmaaksprays om de buitenkant van je BBQ goed schoon te borstelen met een zachte borstel of spons. Spoel na met water en laat in de zon drogen.

 

Het is eenvoudig, maar je zou verbaasd zijn hoeveel mensen hun BBQ's niet op de juiste manier schoonmaken. Als je onze tips en aanbevolen producten voor het schoonmaken van je gas- en houtskool BBQ's gebruikt, wordt het werk hopelijk toch wat gemakkelijker.

 

We houden allemaal van een BBQ maar… iemand die het schoonmaken ervan echt leuk vindt, moet ik nog ontmoeten. Volg onze stappen als je je barbecue snel en grondig wilt schoonmaken.

 

En als je je BBQ goed opbergt, is het altijd leuk om een mooi schoon rooster uit de schuur te trekken dat klaar is voor gebruik als de zon schijnt.

 

Deel dit artikel
Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.