Kun je gietijzeren meubelen buiten laten staan?

Gietijzeren tuinmeubelen zijn sterk, bestendig en gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden, maar kunnen ze buiten blijven staan? Die vraag beantwoordt het Lazy Susan productontwerpteam in dit artikel en we hebben een paar tips om ze er weer als nieuw uit te laten zien...

Gietijzeren tuinmeubelen zijn sterk, bestendig en gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden, maar kunnen ze buiten blijven staan?

Hier bij Lazy Susan bekijken we of gietijzeren meubelen wel of niet buiten kunnen blijven staan, en hoe u er zo lang mogelijk gebruik van kunt maken.

Kunnen gietijzeren meubelen buiten blijven staan?

Laten we er eerlijk over zijn: Gietijzeren meubelen kunnen buiten blijven staan, maar alleen onder de juiste weersomstandigheden.

Omdat ze van ijzer zijn gemaakt (één van de sterkste en meest bestendige materialen ter wereld) zullen gietijzeren meubelen bestand zijn tegen sterke wind.

In feite zijn gietijzeren meubelen één van de sterkste soorten tuinmeubelen die verkrijgbaar zijn.

Aan de andere kant zijn gietijzeren meubelen ook beter bestand tegen roest dan de meeste andere soorten tuinmeubelen.

Als u uw gietijzeren meubelen onbeschermd buiten laat staan in de regen, met hagel, sneeuw en ijzel, gaan ze roesten - en zal de levensduur ervan afnemen.

Bij Lazy Susan raden we sterk af om uw meubels bij slecht weer buiten te laten staan.

Gelukkig zijn er manieren om dit te omzeilen.

Hoe beschermt u uw gietijzeren meubelen?

How to protect your cast iron furniture

Wanneer gietijzeren meubelen niet in gebruik zijn, is het het veiligst ze binnen te zetten om ze tegen het weer te beschermen.

Vanwege het gewicht is dat echter niet altijd mogelijk. Hier zijn enkele andere manieren om voor uw gietijzeren meubelen te zorgen:

Investeer in beschermhoezen

De gemakkelijkste manier om uw gietijzeren meubelen buiten te laten staan zonder dat ze schade oplopen, is door te investeren in beschermhoezen.

Afhankelijk van uw budget kunt u kiezen voor plastic meubelhoezen of plastic wikkels. In wezen doen ze hetzelfde, namelijk uw tafels en stoelen beschermen tegen slecht weer.

Voor welk type hoes u ook kiest, het is slim om te zoeken naar een hoes gemaakt van een ademende stof. Anders kan er namelijk water onder de hoezen blijven staan, wat de kans op schimmelvorming vergroot.

Maak uw meubels regelmatig schoon

Gietijzeren meubelen staan prachtig in elke tuin, maar vergen veel onderhoud om er goed uit te blijven zien.

De eenvoudigste manier om uw gietijzeren meubelen schoon te maken is wat water en zeep te mengen in een kom. Gebruik vervolgens een nylon/zachte borstel om uw tafels en stoelen mee schoon te maken.

Weg met de roest

Als u hebt gemerkt dat uw gietijzeren meubelen al zijn gaan roesten, is het nog niet te laat om ze te redden!

Gebruik een mengsel van witte azijn en water (gelijke hoeveelheden van elk) om de roest die op de tafels en stoelen zit te verwijderen.

U moet het mengsel ongeveer 8 uur op uw tuinmeubelen laten zitten voordat u het afspoelt en afdroogt.

Uw meubels gronden en verven

Als u de roest heeft weggewerkt, kunt u nog wat grondverf of primer en een lakverf aanbrengen.

Wij adviseren u een weerbestendige primer te kopen die speciaal is gemaakt voor metaal als u van plan bent de meubelen lang buiten te laten staan.

Nadat u de grondverf hebt aangebracht en hebt laten drogen, schuurt u de tafels en stoelen heel licht. Beschilder vervolgens de meubelen met verf op oliebasis.

Conclusie

Kortom, gietijzeren meubelen kunnen buiten blijven staan, maar het is niet aan te raden om dit te doen. Een beschermhoes helpt, maar het is goed om te weten dat dit type meubilair zeer roestgevoelig is.

We begrijpen natuurlijk dat dit materiaal extreem zwaar is, waardoor het lastig kan zijn om ze steeds binnen te moeten zetten. Maar als ze in de winter niet in gebruik zijn, is het zeker de moeite waard om er een ruimte voor te vinden in huis of in de garage/schuur.

Als alternatief kunt u kiezen voor meubelen van aluminium, die lichter zijn dan gietijzeren meubelen, maar ook roestbestendiger en gemakkelijker te onderhouden.

Deel dit artikel
Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.