Hoe verwijdert u vogelpoep van uw tuinmeubilair?

Onlangs hebben we bekeken hoe u boomhars kunt aanpakken en nu willen we onze aandacht richten op een andere plaag en bekijken we hoe u veilig vogelpoep van uw tuinmeubilair kunt verwijderen...

Onlangs hebben we bekeken hoe u boomhars kunt aanpakken en nu willen we onze aandacht richten op een andere plaag en bekijken we hoe u veilig vogelpoep van uw tuinmeubilair kunt verwijderen...

We hebben bijna het gevoel dat we hier iets aanpakken wat een beetje taboe is. Dat ene dat (veel) gebeurt maar onbesproken blijft. Nou, het team hier bij Lazy Susan is niet bang voor de olifant in de porseleinkast en we denken dat het besproken moet worden.

Ja, we hebben het over poep en specifiek over vogelpoep. Van Larus argentatus tot Turdus merula (een vrij treffende wetenschappelijke naam voor de gewone merel), we houden van onze gevederde vrienden, maar het lijdt geen twijfel dat wanneer ze op uw tuinmeubilair poepen, u het zeker niet zult willen gebruiken tot het is schoongemaakt.

Maar alle gekheid op een stokje, de stikstof (in de vorm van urinezuur) in vogelpoep (of vogelkalk, zoals het vaak wordt genoemd) is corrosief. De beschermende lak op onze tuinmeubelen is sterk en ontworpen voor buitengebruik, en hoewel we nog niet van problemen met onze meubelen hebben gehoord, loont het om proactief te zijn.

Why do you need to remove bird poo safely from your garden furniture? 

Waarom moet u vogelpoep veilig van uw tuinmeubelen verwijderen?

De pH-waarde van vogelpoep ligt meestal tussen 3,5 en 4,5, wat de lak van bijvoorbeeld uw auto zeker kan verbranden. In feite zijn veel moderne auto's ook geverfd met verf op waterbasis (die vervolgens van een blanke lak wordt voorzien), en als u daar vogelpoep op achterlaat, kan dat de lak zodanig aantasten dat deze opnieuw moet worden gespoten.

Onze meubelen hebben een poedercoating, wat een veel bestendigere afwerking oplevert. Maar voor de zekerheid: als u vogelpoep op uw tuinmeubelen ziet, kunt u het er het beste zo snel mogelijk afhalen. En hoewel onze metalen meubelen goed beschermd zijn, weten we dat vogelpoep gemakkelijk vlekken en schade kan veroorzaken op andere populaire tuinmeubelmaterialen zoals hout.

Als het net is gevallen, kunt u het natuurlijk gewoon afvegen met bijvoorbeeld een babydoekje of een zachte doek en een beetje warm zeepsop. In de zomer echter, als de hete zon aan de hemel staat, kan het allemaal wat ingewikkelder worden.

Hoe vogelpoep van metalen tuinmeubelen te verwijderen

How to clean bird poo off metal garden furniture

Het overkomt ons allemaal, je bergt je metalen tuinmeubelen op onder een hoes om ze schoon te houden, op een mooie zonnige dag gaat de hoes eraf, en voordat je de kans krijgt om te gaan zitten met een bak koffie, laat een vogel zijn uitwerpselen over de hele tafel en stoelen vallen.

Als uw terras is omgeven door bomen of dicht bij een plek waar ze kunnen neerstrijken, dan kan dit ook regelmatig voorkomen. Tuinmeubelkussens zijn vaak afwasbaar (en dat is hun taak), maar niemand wil er op zitten.

De sleutel is om het snel te verwijderen, en terwijl dit gemakkelijk is wanneer het zacht is, wordt het een beetje lastiger wanneer het opgedroogd is.

Laat u nooit verleiden om het eraf te peuteren, om agressief te schrobben of producten te gebruiken (zoals een hogedrukreiniger of schuursponsje) die niet geschikt zijn voor deze klus, want u zou de lak/afwerking gemakkelijk kunnen beschadigen.

Als het er al een tijdje op zit of in de volle zon, dan moet u ervoor zorgen dat de uitwerpselen zacht zijn voordat u ze probeert weg te vegen, en een van de gemakkelijkste manieren om dit te doen is met een vochtige microvezeldoek.

Week de doek in warm zeepsop, leg deze een paar minuten op de poep, en veeg het dan voorzichtig weg. Meestal werkt deze methode.

Maar met sommige vogels kan het wat moeilijker zijn. Lazy Susan is dicht bij de zee gevestigd, en vooral meeuwenpoep kan moeilijk te verwijderen zijn met alleen water en zeep.

Als de bovenstaande methode niet werkt, dan hebben we 3 oplossingen die de vogelpoep zeker van uw metalen tuinmeubelen zullen verwijderen door ze te "neutraliseren":

 1. Verwijder vogelpoep van uw metalen tuinmeubelen met WD-40
  Bezoek de WD-40 website en u zult zien dat het letterlijk honderden toepassingen heeft, maar één daarvan is het verwijderen van hardnekkig vuil van uw metalen tuinmeubelen zoals hars en vogelpoep. Spray het direct op het vuil, laat het ongeveer 1 minuut intrekken en veeg het dan weg met een schone, vochtige microvezeldoek.
 2. Verwijder vogelpoep van uw metalen tuinmeubelen met zuiveringszout
  Als u geen bus WD-40 bij de hand hebt, ga dan naar het keukenkastje. Meng een oplossing van 1 eetlepel bakpoeder op 100 ml warm water in een spuitfles. Schud zachtjes en spuit de bruisende vloeistof rechtstreeks op uw tuinmeubelen. Laat het een paar minuten intrekken en veeg het dan af met een schone, vochtige microvezeldoek.
 3. Verwijder vogelpoep van uw metalen tuinmeubelen met autodoekjes
  Als u een eigen product wilt gebruiken, dan zijn er een aantal vogelpoepsprays en -doekjes die worden verkocht voor auto's die geweldig werken op metalen tuinmeubelen. Sommige zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar, ultrazacht bamboe, ze zijn reeds gedrenkt in een natuurlijke reinigingsoplossing die het urinezuur in vogelpoep verzacht en neutraliseert. Urinezuur lost niet gemakkelijk op in water alleen, vandaar dat de regen of een vochtige doek het vaak niet volledig zal verwijderen.

Als u niet onze metalen tuinmeubelen hebt en/of u maakt zich zorgen over een van de bovenstaande oplossingen, dan is ons advies altijd om eerst te testen op een onopvallend oppervlak, zoals de onderkant van een stoel.

Hoe vogelpoep van houten tuinmeubelen te verwijderen

How to clean bird poo off wood garden furniture

Het verwijderen van vogelpoep van hout is iets ingewikkelder, omdat u het gemakkelijk kunt beschadigen. Laat de uitwerpselen echter te lang zitten en ze kunnen vlekken/verkleuring veroorzaken, dus kunt u ze het beste snel en voorzichtig verwijderen.

Net als bij metaal is het, indien vers, gemakkelijk af te nemen met een vochtige doek. Opgedroogd moet u zeker voorzichtiger zijn, dus nogmaals, test altijd eerst een methode of product op een onopvallende plaats voordat u een zichtbare plek aanpakt.

Als het hout van uw meubels geolied of gebeitst is, dan moet u het vooral eerst voorzichtig zacht laten worden om te voorkomen dat de toplaag wordt aangetast.

We hebben een paar artikelen gezien waarin het gebruik van een bleekmiddel en een plastic schraper wordt voorgesteld. Probeer ze gerust uit. Onze ervaring is echter dat ze een beetje te riskant zijn en het beste vermeden worden. Als u toch van plan bent het meubel te schuren en opnieuw te beitsen, dan zijn ze een snelle en efficiënte manier om het meubel voor te bereiden op het schuren.

Ons advies is als u de meubelen in de zomer wilt schoonmaken, zonder de lak te beschadigen, probeer dan eerst een van de volgende middelen:

 1. Verwijder vogelpoep van uw houten tuinmeubelen met baking soda
  We zouden WD-40 niet aanraden voor deze klus omdat het ook vlekken kan maken, maar de baking soda (natriumbicarbonaat) oplossing en autodoekjes zouden het werk moeten doen zonder schade aan te brengen.
 2. Verwijder vogelpoep van uw houten tuinmeubelen met witte azijn
  Een andere eenvoudige doe-het-zelf oplossing waarmee we succes hebben gehad op houten tuinbanken is een beetje verdunde witte azijn. Het neutraliseert de pH-waarde en maakt ze zachter. Meng gelijke delen witte azijn met water in een spuitfles. Breng het direct aan, laat het een paar minuten inwerken en veeg het dan voorzichtig weg met een zachte vochtige doek
 3. Verwijder vogelpoep van uw houten tuinmeubelen met bruisend water
  Als u de bovenstaande methoden niet vertrouwt of het gevoel hebt dat ze een beetje te hard zijn voor uw houten meubelen, dan kan een beetje bruiswater ook de truc zijn. Sprenkel het er op, laat het ongeveer 1 minuut inwerken en veeg het dan af met een vochtige doek.

Het grote verschil tussen houten en metalen meubelen is dat u geen vloeistoffen te lang op het oppervlak van het hout wilt laten zitten.

Bij geverfd metaal maakt het niet veel uit, maar de bovenstaande oplossingen kunnen, als ze lang blijven zitten, ook vlekken of scheuren in het hout veroorzaken. Ons advies is: aanbrengen, niet langer dan een minuut laten inwerken, afnemen met een vochtige doek en zo nodig herhalen.

Hoe vogelpoep van rotan tuinmeubelen te verwijderen

How to clean bird poo off rattan garden furniture

Natuurlijke rotanmeubelen zijn niet geschikt voor volledig buiten gebruik, dus voorkom dat er vogelpoep op komt, want dat kan echt schade aanrichten en is uiterst moeilijk te verwijderen/herstellen.

De moderne kunststof rotan die in onze sector het meest wordt gebruikt, is veel beter geschikt voor gebruik buitenshuis.

Het verwijderen van vogelpoep wordt echter vaak bemoeilijkt door die geweven poly-rotan draden. Als het een vlakke soort rotan is, kunt u het er soms gewoon afvegen, maar het blijft er vaak tussen steken. De strakkere ronde/gras-stijl poly-rotan items kunnen zelfs een nachtmerrie zijn.

Met een spons en een emmer warm zeepsop kunt u het beste aan de slag en het goed laten inweken. Nogmaals, vermijd al te harde middelen zoals een borstel, schuurspons of hogedrukreiniger, want dan kunnen de draden van het vlechtwerk splijten.

Als de vogelpoep door de zon ingebrand is en eerst verzacht moet worden, hebben de volgende oplossingen voor ons gewerkt:

 1. Verwijder vogelpoep van uw rotan wicker tuinmeubelen met baking soda
  We hebben WD-40 niet geprobeerd op kunststof rotan, maar het zou kunnen werken. Ons advies zou zijn om eerst de baking soda methode te proberen en zorg ervoor het goed in alle hoeken en gaten te spuiten.
 2. Verwijder vogelpoep van uw rotan vlechtwerk tuinmeubelen met witte azijn
  verdunde witte azijn zal ook veilig het werk doen en net als bij hout gewoon gelijke delen azijn mengen met water in een spuitfles. Breng het direct aan, laat het een paar minuten inwerken en veeg het dan voorzichtig weg met een zachte vochtige doek. Als u moeite hebt om het tussen het vlechtwerk te verwijderen, is voorzichtig borstelen met een oude tandenborstel een veilige manier om dit te doen. Pas op dat u de draden niet optilt en verdraait.
 3. Verwijder vogelpoep van uw rotan rieten tuinmeubelen met autodoekjes
  Als u een specifiek product wilt gebruiken, zoek dan op internet naar specifieke autodoekjes voor vogelpoep. Sommige specifieke producten spuit je er gewoon op, laat je een minuut of twee zitten en veeg je dan af met een vochtige microvezeldoek of spons.

Hoe vogelpoep van buitenkussens te verwijderen

How to clean bird poo off outdoor cushions

Veel van de tuinkussens zijn behandeld om ze waterdicht en UV-bestendig te maken, dus voorzichtigheid is geboden bij het schoonmaken.

Het reinigen van kussens is iets dat we hebben behandeld in het kunnen tuinmeubelkussens buiten blijven liggen artikel. Het is belangrijk dat u de instructies van de fabrikant volgt, en in dat artikel geven we meer informatie over de inhoud van het waslabel en hoe u ze het beste kunt wassen.

Gelukkig kunnen onze kussenhoezen gemakkelijk van het zitkussen verwijderd worden en gewassen worden als er vogelpoep op komt. U kunt gewoon een beetje vlekkenverwijderaar aanbrengen, ze in de wasmachine stoppen op 30 graden en ze plat neerleggen om te drogen.

Als de vogelpoep vers is, kan het vaak gewoon voorzichtig worden afgeveegd met een vochtige doek en door in de zon te laten drogen. Vermijd altijd schrobben, omdat dit een "glimmende" plek kan achterlaten.

Of, als u het snel wilt afvegen maar het is een beetje hardnekkig, dan werkt de volgende truc uitstekend op de meeste stoffen voor buiten:

 1. Vogelpoep van buitenkussens verwijderen met tapijt vlekkenverwijderaar
  SAls u de hoezen niet wilt (of kunt) verwijderen en in de wasmachine stoppen, dan is de beste oplossing die we hebben gevonden het gebruik van de schuimachtige tapijt vlekkenverwijderaars zoals Vanish. Als het opgedroogd is, borstel dan voorzichtig zoveel mogelijk weg met een zachte borstel. Breng het schuim rechtstreeks op de poep aan, dep het met een vochtige doek, laat het drogen en stofzuig het op.

Nogmaals, net als bij meubels is het het beste om alle producten eerst te testen op een onopvallende plaats, zoals een binnennaad, alvorens ze aan te brengen.

Hoe vogelpoep van parasols en luifels te verwijderen

How to clean bird poo off parasols and awnings

Parasols en luifels, die u en uw gasten beschermen, zijn vaak het belangrijkste doelwit van onze gevederde vrienden, maar ook die kunnen met enige voorzichtigheid gemakkelijk worden schoongemaakt.

Het is ook beter om uitwerpselen niet te lang te laten zitten, omdat ze de stof kunnen doen verkleuren en vlekken kunnen achterlaten.

Net als buitenkussens worden de stoffen vaak speciaal behandeld om ze waterafstotend te maken en te voorkomen dat ze in de zon verbleken. Onze parasols zijn gemaakt van een onderhoudsvriendelijke stof, maar kunnen in tegenstelling tot onze kussens het best op het frame worden gereinigd, zodat ze hun vorm behouden.

In het algemeen zou warm water en een beetje wasmiddel of afwasmiddel voldoende moeten zijn om ze schoon te maken. Vermijd schrobben. Wel kunt u de tuinslang op een lichte straal gebruiken om het grotere oppervlak af te spoelen. Probeer altijd vogelpoep van de stof te deppen, maar als u toch een borstel wilt gebruiken, zorg dan dat die zachte haren heeft en wees altijd voorzichtig.

Net als bij meubels moet u, voordat u deze klus met nieuwe producten of methoden aanpakt, eerst testen of het de vezels niet beschadigt of de kleur aantast.

Als u het niet gewoon kunt afvegen met een warm sopje, dan zijn deze trucs voldoende voor de meeste parasols en zonneschermen:

 1. Vogelpoep van parasols en zonneschermen verwijderen met tapijt vlekkenverwijderaar
  Net als bij onze kussens kunt u een schuimende tapijtreiniger zoals Vanish gebruiken. Als het op de parasol of luifel zit en opgedroogd is, open deze dan volledig en borstel voorzichtig zoveel mogelijk weg met een zachte borstel. Breng het schuim rechtstreeks op de stof aan, dep het met een vochtige doek, laat het drogen en stofzuig de resten vervolgens op.
 2. Verwijder vogelpoep van parasols en luifels met een gespecialiseerde reiniger
  Deze zijn ontworpen voor gebruik binnenshuis voor degenen die vogels als huisdier hebben. Het is geschikt voor de meeste oppervlakken, maar test het altijd eerst. Meestal spuit u het gewoon op de stof, laat het een paar minuten inwerken en het zal de vogelpoep zacht maken en oplossen. Daarna even afwassen met warm zeepsop, afspoelen en in de zon laten drogen.

Als u foto's hebt van onze tuinmeubelen zonder de vogelpoep, dan ontvangen we graag een paar foto’s voor onze Iets Goeds Doen liefdadigheidsactie. U kunt ons taggen @LazySusanFurniture op Instagram of Facebook of mail ze naar ons op [email protected].

Deel dit artikel
Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.