Hoe kun je schimmel van buitenstoffen verwijderen

Het comfort van onze metalen tuinmeubelen gaat er enorm op vooruit met kussens en een parasol, maar als u ze per ongeluk buiten laat staan, kan er schimmel op de stof ontstaan. Wij hebben een aantal goede tips om dit te voorkomen en om het eventueel netjes te verwijderen...

Schimmel is graag in gezelschap van buitentextiel. Als u een parasol of kussens in de tuin laat liggen, met een beetje regen, een beetje zon, en hop... Schimmelplekken!

Geen zorgen, u kunt schimmel van buitenstoffen verwijderen met een paar producten die we allemaal in de kast hebben staan. U hoeft geen dure schoonmaakmiddelen te kopen of de kussens te vervangen door nieuwe.

Hier bij Lazy Susan zijn we gespecialiseerd in metalen tuinmeubelen, en hoewel het comfortabel is om er zo op te zitten, zorgen tuinkussens en een parasol ervoor dat u er beter van kunt genieten als het in de zomer warmer wordt.

Buitentextiel zoals Tuinmeubel Kussens en parasols kunnen sneller dan u denkt schimmel- of schimmelvlekken ontwikkelen als buiten blijven liggen.

Het wordt op Wikipedia als: 

"Een schimmel groeit in de vorm van meercellige schimmeldraden, hyfen genaamd."

Er zijn duizenden verschillende soorten schimmels, maar de meeste leiden tot één ding op outdoortextiel... Lelijke vlekken of sporen.

Meeldauw op planten daarentegen is een vorm van schimmel. Hoewel nauw verwant aan schimmel, onderscheidt het zich van schimmel door de kleur.

Schimmel kan in verschillende kleuren voorkomen, afhankelijk van de soort. Het kan zwart, blauw, rood of groen zijn, terwijl meeldauw wit is.

Wat ze echter gemeenschappelijk hebben is dat ze lelijk zijn en een beetje stinken. Als ze op uw buitentextiel verschijnen, wilt u er vanaf.

Het goede is dat ze vaak makkelijker te verwijderen zijn dan men denkt. De sleutel is om het probleem aan te pakken als je het ziet ontstaan en het niet te laten zitten.

De term meeldauw wordt vaak algemeen gebruikt voor schimmelgroei, maar of het nu gaat om schimmel of meeldauw, ze kunnen op dezelfde manier worden schoongemaakt.

Kussens voor buitenmeubilair

Outdoor Furniture Cushions

Uiteindelijk zijn schimmels lelijk. Ik weet dat ik dat woord blijf gebruiken, maar laten we eerlijk zijn, niemand wil op beschimmelde kussens zitten.

Mijn kussens op dat rotan bankstel waren ook wit, dus het viel op en was een doorn in het oog. Zwarte vlekken.

Zoals ik hierboven al zei, is de sleutel tot de behandeling van schimmelvlekken dat u ze verwijdert zodra u ziet en ze zich beginnen te vormen.

Geef het geen kans om zich vast te zetten, als die vlekken te lang blijven zitten, kunnen ze wat lastiger te verwijderen zijn, vooral op lichter gekleurde stoffen voor buiten.

Velen van ons bergen hun buitenkussens nu op in de winter, dus is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat ze schimmelvrij zijn.

Als ze nu niet worden schoongemaakt, worden ze permanent en is vervanging misschien nog de enige optie.

Om schimmel van kussens te verwijderen is dit een eenvoudige Lazy Susan methode:

 1. Begin met een emmer en vul die met warm water.
 2. Voeg ½ kopje witte azijn toe en ½ kopje van de Vanish Oxi Action In-Wash Stain Remover (er zijn ook andere merken verkrijgbaar, maar ik heb er nog geen gevonden die beter werkt dan die van Vanish).
 3. Goed mengen tot alles is opgelost.
 4. Neem een borstel met zachte haren (een oud nagelborsteltje is ideaal) en schrob de schimmelvlekken voorzichtig schoon.
 5. Test echter altijd eerst op een minder opvallende plek voordat u begint, om er zeker van te zijn dat de stof op geen enkele manier wordt beschadigd.
 6. Als ze net als onze kussenhoezen van het zitkussen kunnen worden verwijderd, was ze dan in de wasmachine op 30 graden.
 7. Afspoelen met koud water en plat laten drogen.
 8. Herhaal zo nodig de procedure.

Als de vlekken een beetje aan de hardnekkige kant zijn, kunt u ook een beetje citroensap en het Vanish-poeder rechtstreeks op de vlek aanbrengen. Laat het een paar minuten zitten en herhaal dan de bovenstaande stappen.

Tuinparasols

Garden Parasol

De parasol is een ander item waarop zich gemakkelijk schimmel kan ontwikkelen, en ook deze worden bij velen van ons opgeborgen in de winter.

Een andere boosdoener is de parasol in de hoes stoppen als hij nog een beetje vochtig is, dus zorg er altijd voor dat u hem droog opbergt.

De parasol is echter niet zo makkelijk aan te pakken als de kussens vanwege de grootte. Het is sowieso onmogelijk deze in de wasmachine te stoppen. U moet de stof altijd op het frame schoonmaken en nooit proberen deze eraf te halen.

Dat gaat het beste met de parasol omhoog en open, zodat de stof strak zit. Zet hem in de voet en laat hem zo laag als nodig is zakken. Onze tuinparasols kunnen ook schuin staan, dus ik kantel hem meestal bij het schoonmaken.

De beste manier die ik heb gevonden om schimmel van een parasol te verwijderen is de volgende (niet-belastende) methode, omdat die het doek niet beschadigt.

Maar nogmaals, test eerst op een kleine, onopvallende plaats voordat u de hele parasol schoonmaakt. Ik weet dat dit lastig is, maar ik zou zeggen dat de plek waar een spaak met de naad samenkomt, de beste plek is.

 1. Geef het doek eerst een goede schrobbeurt met een borstel met zachte haren om los vuil te verwijderen.
 2. Sprenkel er een beetje warm water op om eventuele vogelpoep, hars, etc. in te laten weken en verzachten.
 3. Doe een paar rubberen handschoenen aan, vul een emmer met water en voeg een halve liter terpentine toe, die u kunt kopen op de verfafdeling van elke bouwmarkt.
 4. Goed roeren en dan met een zachte doek (rubber handschoenen nog aan) en alle overtollige vloeistof uitgewrongen, de stof goed schrobben. Dit zal eventuele schimmelplekken afbreken en voorzichtig verwijderen.
 5. Als alles weg is, spoelt u de stof af met een tuinslang. Het ruikt sterk, dus zorg ervoor dat u het geheel goed afspoelt.
 6. Dep het droog met een oude theedoek, en laat de parasol dan volledig in de zon drogen.

U kunt deze methode ook toepassen op kussens, maar ik adviseer u dit alleen te doen als de hoezen kunnen worden verwijderd en vervolgens in de wasmachine kunnen worden gewassen. U wilt niet dat de terpentine in het schuim trekt omdat deze er weer moeilijk uit te spoelen is!

En vergeet niet dat uw parasol en buitenkussens nooit vochtig mogen worden opgeborgen. Ze moeten worden opgeborgen op een droge plaats met goede ventilatie.

Schimmel- en schimmelpreventie

Zoals het oude gezegde luidt - "voorkomen is beter dan genezen" . Ik ben bang dat dit geen klus is die u gemakkelijk kunt klaren met wat er in uw keukenkastjes staat, u heeft een speciale, beschermende spray voor buitentextiel nodig.

Er zijn verschillende merken verkrijgbaar op de markt, dus kijk gerust eens rond. Vele worden verkocht voor gebruik op bijvoorbeeld tenten en luifels, maar vaak doen ze precies hetzelfde voor een parasol of tuinkussen.

U wilt iets dat niet alleen de kans op schimmel vermindert, maar ook vocht afstoot en de stof beschermt tegen de zon/UV-vervaging.

Scotchgard Winter & Sun Shield for Outdoor Fabrics

Een naam die u altijd kunt vertrouwen voor dit soort dingen is Scotchgard™. Zij hebben een Water & Sun Shield(hierboven afgebeeld) dat ideaal is voor tuinkussens en parasols.

Het is gemakkelijk aan te brengen, ontworpen om kleurvervaging tegen te gaan en helpt de stof te beschermen (of in ieder geval de kans daarop te minimaliseren) tegen schimmel door het vocht gemakkelijker te laten ophopen en afvloeien.

Dat betekent ook dat het goed bestand is tegen water en vlekken, zodat alledaagse vlekken in een handomdraai verdwijnen.

Voor de rest, probeer de stof altijd schoon te houden. Als deze toch in de regen terechtkomt, droog de stof dan af, en berg deze nooit vochtig op!

Deel dit artikel
Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.