Hoe houden we in Nederland onze tuinen droog?

Kies voor weerbestendige tuinmeubelen van Lazy Susan die opgewassen zijn tegen typisch Nederlands weer.

Onze tuinen op het droge

Kies voor weerbestendige tuinmeubelen van Lazy Susan die opgewassen zijn tegen typisch Nederlands weer.

Hoe houden we in Nederland onze tuinen droog

Hoe houden we in Nederland onze tuinen droog?

Incorporating natural elements into patio designs, such as plants, green walls, and natural materials, is nothing new. However, Biophilic Design takes it to the next level and seeks to create a seamless connection or harmony with the surrounding environment.

Bij ons in de lage landen wordt het weer helaas niet gekenmerkt door zon en hoge temperaturen, op een enkele hittegolf na. We aanschouwen vaak wekenlang die kenmerkende, grijze lucht, een dik wolkendek dat gepaard gaat met regen, miezerregen of harde regen. In de winter brengen we daarom vaak een stuk minder tijd door in onze tuin en zitten we liever met een kop thee op de bank. Vaak verkiezen we om binnenshuis bezig te zijn met het beoefenen van een van onze hobby’s. Naast het nodige winterse onderhoud aan de tuin, schuift deze even een paar maanden naar de achtergrond.

Dat Nederland in het buitenland bekend staat om zijn water staat buiten kijf. Nederland leeft met water en dat ondervinden we ieder jaar opnieuw, vooral degenen die vlakbij de grote rivieren wonen. Wanneer er sprake is van veel regenval gedurende een langere periode, dan lopen naast garages en kelders ook onze tuinen soms vol met water. Het water kan dan geen kant meer op. Onze tuinmeubelen kunnen er onder komen te lijden dat je er net even niet aan hebt gedacht om ze beschut te zetten of ze hoger op te bergen en het vocht trekt erin. Vooral bij houten tuinmeubelen.

Waarom hebben we in Nederland zoveel water?

Door de geografische ligging van Nederland in een delta van grotere rivieren afkomstig uit Frankrijk en Duitsland, stroomt veel water ons land in. De Rijn, de Maas, de Waal, de IJssel en de Schelde zijn rivieren die ons land doorkruisen en uiteindelijk de Noordzee instromen. Voordat het water daar aankomt, stromen vele kubieke meters water tussen de dijken en hun uiterwaarden richting zee.

In de wintermaanden wanneer er veel regen of sneeuw valt in onze buurlanden waar de rivieren doorheen stromen, neemt de inhoud van die rivieren enorm toe en doet het een beroep op de capaciteit. Ook smeltwater van sneeuw dat in hogere gebieden valt, kan ervoor zorgen dat de capaciteit van de rivieren niet voldoende is en ze buiten hun oevers treden. Wanneer dit gebeurt, kan het behoorlijke schade aanrichten, niet alleen aan het landschap en aan gewassen maar ook aan huizen en tuinen. Schade wat tijd kost om weer te herstellen.

De dijken in ons land zijn gelukkig goed voorbereid op hogere waterstanden. Zouden ze er niet zijn, dan zou een derde van het land onder water stromen. Naast het gegeven dat de helft van Nederland onder de zeespiegel ligt…

Overstromingen in Nederland en watermanagement

De dijken en waterkeringen in Nederland voldoen aan de hoogste veiligheidseisen in de wereld om overstromingen te voorkomen. Niet alleen om ons te beschermen tegen de Noordzee die ons in Zeeland en Noord- en Zuid-Holland zeer alert houdt, maar ook tegen de rivieren in het oosten en midden van het land en in Limburg. Het versterken van deze dijken en waterkeringen is iets waar constant aan wordt gewerkt om de veiligheid in de toekomst te kunnen waarborgen.

We weten allemaal dat in 1953 de dijken in grote delen van Nederland doorbraken tijdens een noordwesterstorm waarbij de springtij nog meer druk legde op de dijken. Vele delen van Zuid-West Nederland liepen onder water en dit richtte veel schade aan. Als gevolg hiervan werd gestart met de aanleg van de Deltawerken, wat bestond uit de aanleg van sluizen, stormvloedkeringen en het verstevigen van dijken. Nog steeds worden ieder jaar de waterkeringen en dijken op de proef gesteld tijdens storm, hoogwater en de aanvoer van vele hoeveelheden rivierwater. Gelukkig zijn er sinds 1953 niet zulke hevige overstromingen meer geweest.

Regenachtig weer in Nederland

Wat zal de toekomst in verband met klimaatverandering ons brengen? Als geen land dient Nederland voorbereid te zijn omdat een aanzienlijke verhoging van de zeewaterstand, alsmede meer heftige regenval, een grote druk kan leggen op het gebied van watermanagement.

We weten allemaal dat de stijgende zeespiegel een uitdaging zal zijn en niet alleen in Nederland. Aan de hand van onderzoek en voorspellingen wordt ervoor gezorgd dat we zo goed mogelijk hierop voorbereid zullen zijn en dat we onze tuinen droog zullen houden. Droge tuinen betekent ook droge tuinmeubelen.

Hoe houden we in Nederland onze tuinen

Hoe bescherm je tuin en tuinmeubelen tegen slecht weer?

Tegen een overstroming kun je je tuin uiteraard niet beschermen. Tegen veel regenval in korte tijd en de vorming van plassen in de tuin kun je ook niet heel erg veel doen. Wel kun je je tuinmeubelen beschermen tegen een natte winter en ze niet te lang buiten in het water laten staan.

Wanneer je tuinmeubelen aanschaft, is het de bedoeling dat ze zo lang mogelijk meegaan en dat je er zo lang mogelijk plezier aan beleeft. Daarbij is het belangrijk dat je ze op de juiste manier beschermt. Zo voorkom je dat er schilfers op de verf komen of dat er andere schade optreedt.

Gelukkig kunnen de aluminium tuinmeubelen van Lazy Susan veel doorstaan. Het zijn doorgewinterde tuinmeubels. Ze roesten niet maar toch raden we het aan om ze in de winter als je ze niet gebruikt, ze binnen te zetten en ze af te dekken. We raden het aan om een beschermende hoes te kopen voor al je tuinmeubelen waar je ze veilig en droog in kunt opbergen. Ook de stoelkussens kun je in een beschermende hoes (apart) opbergen zodat er niets aan komt en je ze in het voorjaar uit de hoes kunt halen en er direct weer plezier aan kunt beleven.

Tips ter bescherming van je tuin

Oké, er is bij ons geen sprake van moesson. Maar hoe kun je je tuin goed beschermen tegen ophoping van water door zware regenval? We geven je enkele tips: zorg bijvoorbeeld voor een goede afwatering of drainage zodat het water weg kan wanneer er in korte tijd veel regen is gevallen. Je kunt afvoerkanalen graven of grind toevoegen aan je tuin zodat het water daartussen goed weg kan.

Kleigrond heeft het vaak in onze tuinen het zwaarst te verduren omdat het slecht water opneemt. Het kan helpen om een laag zandgrond aan te brengen of een laagje compost of mulch. Beton of tegels zorgen ervoor dat de bodem het water niet kan opnemen waardoor het op een andere plek accumuleert. Als je een vijver hebt in je tuin, dan zou je afvoerkanalen kunnen graven die in de richting ervan lopen zodat het overtollige water daarheen kan. Op deze manier behoud je een relatief watervrije, aantrekkelijke tuin die opgewassen is tegen perioden van hevige regenval.

Bescherm je tuinmeubelen

Controleer je tuinmeubelen regelmatig op schade zodat het niet erger wordt. Voorkomen is beter dan genezen. Vaak is er een oplossing voorhanden bij loslatende verf, corrosie of een andere vorm van schade aan je meubelen en kunnen onderdelen hersteld of vervangen worden. We geven je hier enkele tips mee voor het beter beschermen van je tuinmeubelen tegen diverse weersomstandigheden:

Bescherm je tuinmeubelen

 • Afdaken en luifels: een afdak of een luifel boven je terras voorkomt dat regen direct op je meubels valt.
 • Schoon houden van dakgoten: hierdoor kan je water goed via de dakgoten van het huis de grond in lopen en valt het water niet direct op je terras of in de tuin.
 • Gebruik waterafstotende sprays voor meubelstukken en kussens om ze waterbestendig te maken en ze langer mooi te houden. Dit is ook handig wanneer je zou knoeien met vloeistoffen tijdens het eten.
 • Gebruik zoveel mogelijk tuinmeubelhoezen om je meubelen tijdens veel regenachtige dagen te beschermen. Let er wel op dat je ze droog en vochtvrij opbergt zodat er geen schimmelvorming kan ontstaan.

 

Bescherming tegen zon

 • Zonneluifels, schaduwdoeken en parasols: je kunt je tuinmeubelen goed beschermen tegen uv-stralen van de zon door een overkapping of door het plaatsen van een parasol. Zo schijnt de zon haar stralen niet direct op jou en ook niet op je meubelen waardoor ze langer mooi blijven.
 • Bomen en planten zorgen voor schaduw in je tuin. Hierdoor komen zonnestralen niet direct op je tuinmeubelen. In overleg met een tuinarchitect kun je ervoor zorgen dat je de juiste planten en bomen kiest op de juiste plek in je tuin.

 

Bescherming tegen vorst en kou

Natuurlijk is vorst ook een factor om rekening mee te houden. Helemaal wanneer het in een voorgaande periode veel heeft geregend. Je tuinmeubelen zijn er vaak tegen bestand, maar je tuin heeft het dan vaak zwaarder te verduren.

 • Plaats je tuinmeubelen op een beschutte plek, het liefste binnen in een schuur of tuinhuis of onder een overkapping zodat ze in een omgeving staan met iets minder lage temperaturen.
 • Gebruik tuinmeubelhoezen om je meubelen te beschermen.

 

Tuinmeubelen en vorst

Hier enkele tips voor je tuin omdat we ook graag willen dat die de winter goed doorkomt:

 • Kies voor planten die goed bestand zijn tegen kou en vorst.
 • Plaats mulch rond planten om de grond te isoleren en te beschermen tegen extreme temperatuurschommelingen. Mulch helpt ook bij het reguleren van vocht.

Bescherming tegen wind

 • Een schutting of windscherm en hagen breken de wind. Hierdoor neemt de wind die je tuin in waait, in kracht af waardoor je tuinmeubelen niet zomaar omwaaien of je ze bij de buren in de tuin terugvindt.
 • Bevestig je tuinmeubelen goed en plaats ze als het even kan onder een afdak of in een tuinhuis of schuurtje.

Wanneer de herfst of de winter aanbreekt, is het min of meer geduld hebben en wachten op het voorjaar. Bescherm je tuinmeubelen zo goed mogelijk zodat er geen schade kan optreden. Zo kun je ze zodra het voorjaar weer aanbreekt, direct weer op je terras installeren en genieten van de zon. Ook in je tuin kun je maatregelen treffen die ervoor zorgen dat de impact op je tuinmeubelen minder groot is.

De tuinmeubelen van Lazy Susan zijn onderhoudsvrij en weerbestendig waarmee ze tegen de vier seizoenen opgewassen zijn en je er zoveel mogelijk dagen per jaar van kan genieten.

Deel dit artikel
Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.